2.1 Upsell & Cross-sell tijdens afhalen en telefonische verkoop

Wat is upsell en cross-sell?

Upsell

Je voelt het denk ik al. Je adviseert hier iets wat je gast al wil, alleen biedt je een duurder alternatief aan. Dit hoeft dus niet opdringerig te zijn. Vraag gewoon: ‘ Wilt u een klein of een groot biertje?’. Door de optie te geven krijg je te horen wat je gast wilt. 

Daarnaast kan je met upsellen ook je gasten sturen. Je kan bijvoorbeeld de nadruk leggen op het product dat je wil verkopen. Dat noemen we de verlekker techniek. 

Bijvoorbeeld

‘Wilt u gewoon een fluitje of een lekker koud witbiertje dat verderop in het klooster gebrouwen is?’

Cross-selling houdt in dat je een additioneel product verkoopt naast het product dat jouw gast heeft besteld. Cross-selling en upselling zijn twee skills die de sleutel zijn tot tevreden gasten, betere omzet, betere fooi en een hele blije werkgever. In tijden waarin het restaurant niet vol mag of kan zitten is het de beste manier om toch de juiste omzetten te halen zodat jij aan het einde van de maand je centjes krijgt.

Bekijk hier de video met verdere uitleg over upsell en cross-sell.

Hieronder enkele voorbeelden:

Gerechten

Wanneer gasten geen keus kunnen maken, kan je ze adviseren op specials, gerechten buiten de kaart om etc. Wanneer gasten wel een keus al hebben gemaakt, kan jij ze adviseren om bijgerechten erbij te nemen of een dessert. 

Dranken

Als gasten eten bestellen is het belangrijk dat je ook eventueel een drankje adviseert. Gasten vergeten vaak drinken te bestellen en zo worden ze eraan herinnert. Heel vaak bestellen ze dan een of meerdere drankjes bij en dit hadden ze niet gedaan wanneer je deze simpele vraag niet had gesteld. Ze hadden hier toch wel zin in en jij hebt ze geholpen met hun keus.

Duurdere artikelen

Als een gast bijvoorbeeld een hamburger of een sateetje besteld moet je dan ook altijd vragen of ze er een menu van willen maken, dan wordt deze uitgebreid met een bijgerecht en vaak ook met een drankje erbij. Wanneer mensen een medium pizza bestellen, kan je altijd adviseren om een grote pizza te bestellen of extra toppings op de pizza toe te voegen. 

Doe de onderstaande quiz om jouw kennis over upsell/cross-sell te testen! Succes!