2.5 Tafel en time management

Een echte terrastopper heeft ogen in zijn achterhoofd en houdt continu alles in de gaten. Het is erg belangrijk dat je weet wat er speelt op je terras. Zorg dat je de juiste vragen stelt aan de gast, zodat jij aan hun verwachtingen kunt voldoen. Echter, zorgt ook voor een handige planning en structuur die je aanhoudt om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken.

Mocht je nu zelf nieuw zijn op het terras, of een nieuwe collega bij je hebben, wees dan heel duidelijk over de plattegrond. Tafelnummering op het terras door elkaar halen kan voor vervelende situaties zorgen. Neem het daarom goed door.

Let ook goed op wie je van je gasten waar neerzet. Als je de ruimte hebt, zet het gezinnetje dat komt voor een hapje lunch en een drankje dan niet pal naast de groep studenten die lekker biertjes aan het drinken zijn. Denk mee met de gast en vertel ook waarom je juist voor het desbetreffende tafeltje kiest, zo begrijpen de gasten je keus en hebben ze het gevoel dat ze controle hebben over hun eigen verblijf.

Hou vanaf het moment dat je een bestelling opneemt, ook met een schuin oog in de gaten of de bestelling ook daadwerkelijk aan tafel komt. Het kan zomaar zo zijn dat er een bonnetje over het hoofd wordt gezien bij de bar. Dubbelcheck het altijd eerst even bij je collega’s, en communiceer een mogelijke fout ook meteen door naar de gast. Zo weten zij dat ze niet zijn vergeten, en dat jij ervoor gaat zorgen dat de bestelling alsnog aan tafel gaat komen.

Wanneer gasten meerdere gangen bestellen, is time management heel belangrijk. Als gasten klaar zijn met hun voorgerecht, communiceer met de gasten of ze het hoofdgerecht gelijk willen hebben of dat ze nog even willen wachten. Pas je tempo aan, aan de behoeftes van de gast! Neem af en toe even een moment en check je tafels of je niet iets vergeten bent. Zo blijf je in controle over je wijk en blijven je gasten tevreden.

Zie onderstaande tips met betrekking tot tafel en time management!

Tip 1
Neem af en toe de tijd om op een overzichtelijke plek te staan, en per tafel in je hoofd doornemen wat de status is van elke tafel.
Tip 2
Leg een plattegrond altijd op een handige plek neer zodat iedereen even kan spieken als ze het niet meer weten.
Previous
Next

Klik op ‘next lesson’ om door te gaan naar het volgende onderwerp: de gast! Heel veel succes!