2.3 Wijklopen

Als wijkloper ben je het uithangbord van het terras. Jij bent het aanspreekpunt voor  gasten en je zorgt dat er niks ontbreekt aan tafel. Je hebt een eigen wijk, wat een deel op het terras is waar jij voor gaat zorgen. Je geeft advies aan je gasten, neemt bestellingen op en zorgt dat dit wordt ingevoerd in het systeem. Vervolgens hou je in de gaten of de juiste bestellingen bij de juiste gasten aankomen en hou je de tafel netjes door lege glazen/borden weg te halen. Je doet er alles aan om te zorgen dat het de gasten het naar hun zin hebben en bent altijd aanspreekbaar voor bestellingen of vragen. 

Wijklopen is een belangrijke functie binnen een horecateam. Je moet veel verschillende taken tegelijkertijd uitvoeren en vaak ook met een hoge werksnelheid. Je moet stressbestendig zijn, communicatief sterk, een vriendelijke houding en veel geduld hebben zijn voorbeelden van eigenschappen die goede wijkloper hoort te hebben.

Een wijkloper moet verder ook over de volgende vaardigheden/skills beschikken en op de volgende punten letten:

  • Zorg altijd dat je wijk netjes en schoon is. 
  • Benodigdheden om een tafel schoon te maken en opnieuw op te dekken, moeten altijd in de buurt zijn. Dit bespaart tijd.
  • Zorg dat je gasten zich niet “vergeten” voelen. Zelfs als je druk bent, maak oogcontact met ze en geef een seintje dat je er zo aan komt. 
  • Zorg dat je overzicht op je wijk houdt, zodat je weet wanneer je gerechten door moet vragen en ziet wanneer bijvoorbeeld iemands glas leeg is. Ook is het belangrijk dat je de bestellingen bij de juiste tafels aanslaat, zodat er geen gerechten naar verkeerde tafels gaan.
  • Kennis van zaken hebben. Als wijkloper adviseer je je gasten, zorg daarom ook dat je weet wat er op het menu staat.
  • Kunnen omgaan met de systemen. Als wijkloper moet je weten hoe je bestellingen invoert, uitvraagt en afrekent.
  • Een open en vriendelijke houding, gasten moeten voelen dat je aanspreekbaar bent en voor alle vragen open staat.
  • Herhaal de bestelling zodat je zeker weet dat je de juiste gerechten en drankjes invoert en geen fouten maakt!
  • Zorg altijd dat het juiste bestek bij de juiste persoon is ingedekt.

Lees onderstaande slides voor handige tips omtrent het wijklopen!

Tip 1
Creëer een looproute waarbij je altijd in 't zicht bent van alle tafels in je wijk. Zo loop je langs alle tafels, en ben je zichtbaar voor iedereen. Hou hierbij rekening dat oogcontact erg belangrijk is, nogmaals: laat de gast merken dat je hem ziet, dit geeft rust!
Tip 2
Creëer voor jezelf een plek in of naast je wijk waar je wat kunt drinken tussendoor zodat je niet je wijk hoeft te verlaten.
Tip 3
Zorg ervoor dat je goed communiceert met je runners. Runners mogen nooit met lege handen lopen en moeten op de weg terug naar binnen afwas meenemen van de commode. Mocht je commode vol raken moet je namelijk zelf naar binnen met vieze borden, zo raak je het overzicht in je wijk snel kwijt. Zorg dus dat je nooit je wijk uit hoeft!
Tip 4
Zorg dat de commode centraal (niet naast een tafel) staat waardoor je ook tijdens het debrasseren overzicht op je wijk houdt en je nooit ver weg van je wijk hoeft te lopen. Zo blijf je te allen tijde zichtbaar voor de gast.
Tip 5
Kijk om je heen en lach! Een open houding zorgt ervoor dat je opmerkt wat er om je heen gebeurd en maakt je meer aanspreekbaar. Draai nooit je rug naar gasten en zorg dat je niet te lang op je handheld zit, doe je dit wel en je kijkt op is er een grote kans dat meerdere tafels je alweer nodig hebben en je tafels moet laten wachten.
Previous
Next

Klik op ‘next lesson’ om door te gaan naar de volgende pagina!