2.2 Runnen

Elke nieuwe medewerker begint vaak als runner, indien je deze vaardigheden onder de duim hebt zul je kunnen doorstromen naar wijklopen. 

Als runner ben je verantwoordelijk voor het wegbrengen van eten en/of dranken. Je bent verder ook verantwoordelijk voor het uithalen van lege glazen en borden, dit houdt in dat je dus veel moet lopen op een dag en dit is vermoeiend. Runnen werkt op terrassen namelijk net even wat anders dan binnen en kan soms zwaar zijn, werk daarom efficiënt.

Dienblad technieken
Er zijn verschillende dienblad technieken die jou kunnen helpen om fijner met dienbladen te lopen. Het is natuurlijk belangrijk dat je je goed voelt bij de manier waarop je de dienbladen vasthoudt, zodat de drankjes veilig bij de gast aankomen. 

Wil jij meer leren over draagtechnieken van een dienblad? Bekijk dan de onderstaande video. 

Drankjes serveren
Naast de dienblad technieken zijn er ook bepaalde standaarden met betrekking tot hoe je het drankje op tafel serveert. Zie de video voor hoe je dit doet.

Wil jij meer leren over het serveren van dranken aan tafel? Bekijk dan de onderstaande video. 

 

Borden draagtechnieken

Er zijn verschillende soorten draagtechnieken, wij zullen ons focussen op de bovenhandse draagmethode en de onderhandse draagmethode. Zie video voor de uitleg van deze methodes.

Het serveren van eten heeft ook zijn eigen manier en hier gelden ook weer belangrijke basis standaarden. Zie de video voor deze standaarden (ook wel etiquette genoemd) van het serveren van eten

Wil jij meer leren over het serveren van gerechten? Bekijk dan de onderstaande video. 

Zie onderstaande tips om het jezelf een stuk makkelijker te maken op werk!

Tip 1
Zorg dat je voor jezelf al een route in je hoofd hebt hoe je gaat lopen, zodat je niet langs tafels loopt waar je een drankje neer had moeten zetten en daar later weer terug moet komen. Werk efficiënt.
Tip 2
Kom nooit aan de bonnen van de chef kok of barman voordat deze uitgegeven zijn en check altijd dubbel of wat je meekrijgt ook overeenkomt met de bon!
Tip 3
Aangezien de tafels over het algemeen op het terras verder staan dan wanneer je bestellingen naar tafels binnen brengt, is er een belangrijke volgorde als het aankomt op welke drankjes eerst geserveerd moeten worden.
Tip 4
Focus op je eigen taken, vooral bij drukte. Als jij bestellingen aangaat nemen, terwijl dat de taak van de wijkloper is, dan is er een kans dat alles door elkaar gaat lopen. Wilt een tafel bestellen, vertel dan dat je een collega zal sturen en geef het direct door bij je wijkloper.
Tip 5
Een vaak gemaakte fout is dat runners bij de uitgifte staan te wachten op wat er gaat komen. Probeer je barman of chef te helpen door naar de bon te kijken en al dingen klaar te zetten. Anticipeer op dingen die je ziet, zoals bijvoorbeeld het klaarzetten van het bordje voor de koffie.
Tip 6
Nooit met lege handen lopen. Aangezien je als runner veel heen en weer loopt, is het belangrijk dat je altijd wat mee neemt. Welke kant je ook op gaat!
Tip 7
Pak het dienblad op door het voorzichtig van de bar af te schuiven en ondersteun het blad met de vingertoppen van je linkerhand.
Tip 8
Zorg dat de zwaarste glazen in het midden van het dienblad staan. Op deze manier staan de glazen recht boven je hand en heb je de meeste controle over het dienblad. Zorg dat het zwaartepunt altijd op het midden ligt.
Tip 9
Zorg dat de zwaarste glazen in het midden van het dienblad staan. Op deze manier staan de glazen recht boven je hand en heb je de meeste controle over het dienblad. Zorg dat het zwaartepunt altijd op het midden ligt.
Tip 10
Je hebt de meeste controle over het dienblad wanneer je je voor 50% op het dienblad focust en voor 50% focust op de omgeving.
Tip 11
Let op dat je tijdens het uitserveren van drankjes aan een lage tafel altijd je blad in de gaten houdt. Wanneer je naar voren leunt om het drankje bij de gast te plaatsen, kantelt je blad vanzelf mee.
Tip 12
Doe alles op je eigen tempo. Wanneer je het op je eigen tempo doet en dit steeds uitbouwt, is dat beter dan dat je te snel wilt gaan en dienbladen laat vallen.
Previous
Next

Klik op ‘next lesson’ om door te gaan naar de volgende gedeelte van hoofdstuk 2: Wijklopen! Veel succes!