2.1 Horeca is een teamsport!

Horeca is een echte teamsport! Bekijk de introductie video hieronder waarin Patrick alle verbale communicatie technieken uitlegt.

Horeca doe je samen en hierdoor is communicatie erg belangrijk. Voordat we de rest van het team leren kennen, focussen we eerst op de communicatie binnen het team. In communicatie maken we onderscheid tussen verbale en non-verbale communicatie. Verbale communicatie is de vorm van communicatie waarbij men zich uit met woorden en non-verbale communicatie is het uiten van jezelf door middel van lichaamstaal. Dit is erg belangrijk wanneer je op het terras werkt, want hoe je bij iemand overkomt wordt voor 93% door je lichaamstaal en stemgebruik bepaald. Het is daarom belangrijk dat je leert om deze non-verbale communicatie te sturen

In wat voor een zaak je ook werkt, communicatie is ‘key’. Natuurlijk verschilt het per zaak hoe ze hun werkzaamheden verrichten, maar communicatie blijft voor elke zaak ontzettend belangrijk. Waar je op het terras op moet letten als het aankomt op interne communicatie, lees je hieronder.

Communicatie wijkloper-runner
Als wijkloper heb jij de hoofdtaak om jouw gasten in de watten te leggen en te zorgen dat je gasten tevreden weggaan en vaker terugkomen. Het is belangrijk dat je zo veel mogelijk aanwezig bent in jouw wijk, aangezien jij het aanspreekpunt bent voor je gasten. Om je werk goed te kunnen doen heb je runners nodig. Deze medewerkers brengen de drankjes/eten en ruimen lege glazen / borden af. Heldere communicatie tussen wijkloper en runner is essentieel, zo weten jullie allebei wat er speelt en waar je elkaar kan helpen. 

Zorg op drukke momenten ervoor dat iedereen zich focust op zijn eigen werkzaamheden. Wanneer de runner begint met bestellingen opnemen, en de wijkloper opeens bestellingen gaat lopen tussendoor, dan zal het kunnen uitlopen in een ongeorganiseerde chaos op het terras. Dat is voor niemand prettig. Probeer elkaar te ondersteunen waar nodig en maak duidelijke afspraken over wat je van elkaar verwacht en wie verantwoordelijk is voor wat.

Communicatie keuken en bediening
Communicatie met de keuken is erg belangrijk om te zorgen dat de service zo vlekkeloos mogelijk verloopt. De wijkloper zorgt voor de gasten en is het best op de hoogte van wat er gebeurd aan tafel. Om miscommunicaties met de keuken te voorkomen, is het daarom verstandig om de communicatielijnen kort en duidelijk te houden. Kijk binnen je bedrijf wat de afspraken hierover zijn. Vaak is er manager aanwezig die bij de pas staat en  communiceert met de keuken. Probeer bij eventuele vragen naar deze persoon te gaan.

Communicatie aan het einde van je shift
Een duidelijke en goede overdracht tussen diensten is heel belangrijk. Je hebt een korte tijd om aan je collega de belangrijkste informatie door te geven voordat hij/zij jouw wijk overneemt. Denk hieraan: Wat speelt er allemaal in jouw wijk? Zijn er bijzonderheden? Welke tafels hebben eventueel wat extra aandacht nodig? Staan er nog betalingen open? etc. Als je de overdracht goed doet, zorg je ervoor dat je collega gelijk in kan springen en dat de gasten dezelfde service blijven krijgen. Een wissel van dienst hoort geen chaos/misverstanden te veroorzaken bij de gasten.

Lees onderstaande tips goed door om je communicatie te verbeteren!

Tip 1
Neem een actieve houding aan, sta niet onderuitgezakt of achterover geleund.
Tip 2
Luister actief. Dit houdt het volgende in - Luisteren - Samenvatten - Doorvragen
Tip 3
Wees geduldig en niet kortaf. Geef de gast het gevoel dat je alle tijd hebt.
Previous
Next

Klik op ‘next lesson’ om door te gaan naar de volgende gedeelte van hoofdstuk 2: Runnen. Succes!