1.1 Organisatie van het terras

Een georganiseerd terras
Een net en schoon terras begint bij de organisatie hiervan. De organisatie moet zo ingesteld zijn dat iedereen zijn of haar taak kent. Maak duidelijke afspraken met elkaar over hoe het terras eruit hoort te zien. Een georganiseerd terras maakt het een stuk eenvoudiger om je gasten zo goed mogelijk te kunnen helpen en maakt het werken een stuk makkelijker voor jezelf.

Een ongeorganiseerd terras
Op drukke dagen komt het vaak voor dat het terras een grote chaos is en je je spullen niet kwijt kan bij het debrasseer station. Hierdoor gaat het tempo in de service omlaag en raken de mensen die op het terras werken het overzicht een stuk sneller kwijt. Gasten hebben veel troep op tafel en nieuwe gasten zien dit natuurlijk ook. Dit is niet wat je wilt uitstralen. Zorg er daarom voor dat je altijd op een georganiseerd terras werkt om dit te voorkomen! Hoe je dit doet lees je hieronder.

Lees de onderstaande tips goed door! Ze zijn waardevol voor je dagelijkse werkzaamheden. 

TIP 1
Gebruik SOP’s, oftewel standaard werkwijzen. Deel deze met je team, zodat het voor iedereen duidelijk is wat er verwacht wordt. Denk hieraan: plattegrond van de tafels, hoe deel je de commode in etc. Dit is erg belangrijk om de juiste structuur op het terras aan te houden. Een goed georganiseerd terras begint bij de voorbereiding. Zorg dat er, voor het terras open gaat, een duidelijke structuur zit in het klaarzetten en organiseren van het terras.
TIP 2
Sluit de indeling van het terras aan op het concept van de zaak en de doelgroep die je wilt aantrekken. Bij een terras waar mensen vooral komen om koffie te drinken en te relaxen kun je bijvoorbeeld denken aan loungebanken met veel kussens.
TIP 3
Goede communicatie is heel belangrijk! Wanneer je opmerkt dat een runner lege glazen vergeet mee te nemen, communiceer dit zodat diegene hier op gaat letten. Tijdens de overdracht is communicatie ook erg belangrijk. Door goed te communiceren met je collega’s, zorg je ervoor dat de gasten weinig/geen verandering merkt, ook al neemt iemand anders je wijk over.
Previous
Next

Klik op next lesson om door te gaan naar het volgende gedeelte van hoofdstuk 1! Succes!