2.4 Inspelen op behoeftes van de gast

Een belangrijk aandachtspunt op het terras is het inspelen en anticiperen op de behoeften van je gasten. Hierdoor kan je de gemiddelde besteding per gast en de algehele gastbeleving verhogen. Denk er wel aan dat je geen verkoper bent, maar een adviseur voor je gasten. Je zorgt voor een betere beleving van je gasten en je maakt hiermee ook je eigen werk leuker. Het stukje adviseren noemen we commerciële gastvrijheid, ook wel de vaardigheid om verkooptechnieken toe te passen waardoor de gemiddelde besteding hoger wordt. 

Voorbeelden van verkooptechnieken die je kunt toepassen aan tafel:

  • Cross-selling

Het begrip cross-selling is erg belangrijk om je gasten net dat extraatje te geven die ze zoeken wanneer je op het terras aan het werk bent. Het aanbieden van producten die een relevante aanvulling vormen op de oorspronkelijke aankoop noem je een cross-sell.

Een voorbeeld hiervan kan zijn: wanneer een gast een gerecht besteld, adviseer hierbij een speciale wijn die goed bij het gerecht past. Gebruik je productkennis over deze wijn en leg uit waarom het goed bij dit gerecht past. Vaak zijn dit duurdere wijnen dan de standaard wijnen en dus genereer je op dit moment meer omzet aan je tafel. Of denk simpeler, adviseer een portie bitterballen bij een biertje.

Cross-selling is dus geen hoge wiskunde; je biedt iets extra’s aan wat bij de oorspronkelijke bestelling past. Buiten het feit dat dit meer omzet genereert, breng je ook extra kennis over naar de gast wat gastheerschap en professionaliteit uitstraalt.

  • Upselling

Een ander belangrijk begrip als het aankomt op het anticiperen van behoeftes van gasten is upselling, bij upselling draait het erom dat je de gast een beter of groter product adviseert dan ze eigenlijk van plan waren te bestellen. Denk hieraan een fles wijn aanbieden ipv 3 glazen of een speciaal biertje ipv een vaasje tapbier. Het ook belangrijk om te anticiperen op je externe omgeving, denk hierbij bijvoorbeeld aan het weer. Met mooi weer, kun je weer andere dingen verkopen dan wanneer het slecht weer is.

Bekijk hieronder de video voor meer informatie hierover!

Zie onderstaande tips om cross-selling en up-selling te kunnen toepassen op je werk!

TIP
Door een aantal simpele vragen te stellen aan je gasten, kun jij je service snel aanpassen zodat die het beste aansluit bij de behoeftes van deze gasten. Is het een date? Adviseer een leuk plekje. Hebben de gasten nog plannen voor na het diner? Houd er rekening mee dat deze gasten een snelle service verwachten.

Druk op de onderstaande knop om door te gaan naar het volgende onderwerp: tafel en time management. Succes!