1.2 Emotioneel quotiënt

Intelligentiequotiënt vs. emotioneel quotiënt

Je hebt vast wel eens gehoord van IQ. Met andere woorden: het intelligentiequotiënt. Dat geeft het intelligentieniveau van een persoon weer. We noemen dit de cognitieve intelligentie. 
Het is altijd handig om over een bepaald niveau intelligentie te beschikken, ook in de horeca. Maar in de horeca, en dan vooral wat gastvrijheid betreft, gebruiken we vooral ons EQ: het emotioneel quotiënt. EQ is iets wat je continu kan ontwikkelen, vooral als je in de horeca werkt. Zie het ook meer als een vaardigheid, dan als een aangeboren kenmerk.

Over het algemeen hebben mensen die in de horeca werken een hoog EQ. Dit komt doordat deze mensen hoog scoren op de volgende vijf gebieden:

  • Empathie: je kunnen verplaatsen in de emoties van een ander
  • Zelfregulering: in staat zijn om je eigen emoties, behoeften en gevoelens onder controle te houden
  • Zelf motivatie: bereid zijn om hard te werken om doelen te bereiken
  • Zelfbewustzijn: een open en positieve houding richting het leven
  • Sociale vaardigheden: mensen met een hoog EQ kunnen goed overweg met zowel kennissen als vreemden 
 

Om je gasten goed van dienst te kunnen zijn, is het belangrijk dat jij je bewust bent van jouw vaardigheden vanuit je EQ. Iedere dag komt een horecamedewerker met tientallen, misschien wel honderden, verschillende mensen in aanraking. Dat is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. 

Wees ook kritisch en eerlijk naar jezelf. Het zou goed kunnen dat er bepaalde vaardigheden zijn binnen je EQ, die nog verder ontwikkeld moeten worden. Dat is heel normaal, maar als men daar niet eerlijk in is naar zichzelf toe, wordt het erg lastig om dit te verbeteren. 

Heb je ergens moeite mee? Vraag dan om hulp. Binnen ieder horecabedrijf staat er een team vol ervaring, die jou altijd kunnen helpen om jezelf tot horeca topper te ontwikkelen. 

 EQ:


IQ:

Druk op de knop hieronder om door te gaan naar de volgende pagina. Succes!