De Afscheidsfase

Ontvangst en afscheid vormen samen bijna 70% van je gastbeleving. En je laatste contactmoment is misschien nog wel het belangrijkste. Dit is een fijne gedachte omdat in de drukte tijdens het verblijf de grootste kans is op foutjes. Onthoudt dan dat je met het afscheid nog een hoop goed kan maken. Hieronder zie je alle stappen in een goed en onvergetelijk afscheid.

  • Als je gasten willen afrekenen zorg dan snel voor de rekening en laat ze niet eindeloos wachten.

  • Geef ze iets extra’s bij de rekening. In de ene zaak krijgen mensen nog een klein likeurtje (denk aan ouzo bij de Griek), maar het kan ook iets simpels zijn als een pepermuntje of een kleine tegoedbon zijn voor vaste gastheerschap.
  • Vraag je gasten niet alleen of alles heeft gesmaakt, want dat heb je al vaak genoeg gedaan, nee, vraag specifiek naar de service. Zo krijg je feedback op jouw gastheerschap.
  • Ging niet alles even soepel? Benoem je fouten. Je gasten zullen zich gehoord voelen. Denk hardop mee over hoe je deze fouten gaat voorkomen in de toekomst. Kijk hierbij uit met de schuld geven aan collega’s. Dit komt niet goed over, en is niet professioneel!

  • Hebben jullie een garderobe? Haal de jassen op en help de dames eerst in hun jas, dan de heren. Je scoort punten als je hebt  onthouden welke jas van wie is! Geen garderobe? Voel aan of je gasten het fijn vinden als je ze in hun jas helpt.
  • Begeleid je gasten naar de deur. Nu kan je terugkomen op iets grappigs dat tijdens de avond is gebeurd of je kan ze bijvoorbeeld veel plezier bij de film wensen. Als je goed naar je gasten hebt geluisterd heb je genoeg om het over te hebben. Dit geeft jouw gasten het gevoel dat ze belangrijk zijn voor jou.

  • Je gasten vertrekken. Nodig ze op een passende manier uit om weer terug te komen.
 
Bekijk de video hieronder om nog meer te leren hierover!

Klik op de knop ‘next lesson’ om door te gaan naar de volgende pagina!