3.2 Rapport maken en spiegelen

In dit hoofdstuk leggen we uit wat rapport maken is. Het heeft niets te met een rapport op school, gelukkig maar. Het staat voor de verbale en non-verbale interactie tussen twee mensen. 

Je spreekt het uit als ‘rappoor’, dus zonder ‘t’. 

Eigenlijk is het wat de meeste mensen een ‘klik’ noemen. Met rapport maken kan je invloed hebben op die klik middels jouw communicatie. Dit kan erg van pas komen. Als er een klik is met jouw gasten dan zullen ze vaker terug komen, meer uitgeven en uiteindelijk een betere ervaring hebben. Dit is natuurlijk ook goed voor jouw eigen beleving! 

Hierom wordt rapport maken vaak gebruikt in kortetermijnrelaties zoals een auto kopen, een sollicitatiegesprek of tijdens het verblijf van een gast. 

Rapport gaat over het opbouwen van een connectie door verbale en non-verbale communicatie te spiegelen. 

Verbaal: je creëert een klik door dezelfde spreeksnelheid, overeenkomende woordkeuze je volume afstemmen namens en de juiste wisselingen toepassen op jouw zinnen. 

Non-verbaal: je maakt rapport door gezichtsuitdrukking, houding en ademsnelheid af te stemmen op de ander. Probeer dit dagelijks uit! Zo zul je zien dat er een connectie ontstaat door het gedrag te spiegelen van je conversatiepartner. Wanneer de connectie er is, kun je de gast veel makkelijker sturen. Ze zullen zich veilig en op hun gemak voelen bij jou. 

Zie de video hieronder voor meer informatie!

 Klik op ‘next lesson’ om door te gaan naar de volgende les.